Už aj váš profil na Facebooku môže mať peknú URL adresu

Dosť dlho bolo zásadnou nevýhodou Facebooku (napríklad oproti takému MySpace)to, že jeho užívatelia nemali možnosť zvoliť si zapamätateľnú URL adresu svojho profilu. Zatiaľčo adresa myspace.com/5jar sa dala nielen ľahko zapamätať ale tí, ktorí ma poznajú, sa ju mohli aj dovtípiť, link v tvare facebook.com/profile.php?id=1234567890 si sotva pamätal majiteľ toho profilu.

Možno si teraz položíte otázku prečo Facebook nemal takéto pekné URL hned od začiatku, ved to predsa nemôže byť pre takéhoto giganta problém spraviť. Tiež si myslím že háčik nie je v technickej realizácii ale v niečom inom. Otázka správne položená by mala znieť: Potrebuje Facebook pekné URL? Alebo: Potrebujú užívatelia Facebooku pekné URL? Ono je totiž medzi MySpace a Facebook jeden zásadný rozdiel. Na prvom menovanom komunitnom portáli sú všetky profily verejné a pekná URL adresa sa preto zíde, pretože ju komukoľvek môžem povedať a on si ma na MySpace nájde. Na Facebooku nie sú profily zdieľané "von" do internetu (vlastne sú, ale nie kompletné), ale len medzi komunitou priateľov, takže sociálna sieť sa buduje zvnútra. Priateľov si väčšinou hľadáme priamo na Facebooku, tam i požiadame o priradenie do zoznamu kamarátov a teda bežný užívateľ vôbec nepotrebuje vedieť akú má vlastne jeho profil adresu. Kto nie je na Facebooku, tomu by bola aj tak nanič, kto je ten si ho tam poľahky nájde a pridá.

Ničmenej, na adrese facebook.com/username máte teraz možnosť si takúto peknú URL založiť, takže oddnes je napríklad môj profil prístupný na facebook.com/petiar. Ci môžme za týmto krokom šípiť zase nejaké väčšie zmeny na tomto komunitnom portáli nevedno. V každom prípade je to milý krok smerom k užívateľom.

A ešte jedna vec - pri nastavovaní užívateľského mena mi bola automaticky ponúknutá možnosť urobiť to isté aj pre moje Facebook stránky (pages). Ziaľ, v zápätí som sa dozvedel že to ešte nie je možné (prečo mi to potom, sakra, ponúkajú?), ale toto je rozhodne veľmi užitočný krok.

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: