SQLEditor - vcelku pohodlné modelovanie databáz pre Mac OS X

Pri programovaní (webových) aplikácií sa celkom prirodzene stretávame s tým, že je treba navrhnúť vhodný dátový model. Keď programujeme niečo jednoduchšie, napríklad knihu návštev, tak to poľahky zvládneme aj v hlave. Lenže pri zložitejších aplikáciách (pokiaľ sa nevoláme Sheldon Cooper) sa nám ľahko stane že čosi nedomyslíme a prvé dni vývoja strávime neustálym prerábaním tabuliek a s tým spojenými zmenami SQL príkazov či celých častí zdrojového kódu. V takýchto prípadoch je lepšie vziať si na pomoc nejaký nástroj, v ktorom si celú databázu najprv dôkladne namodelujeme. Napríklad taký SQLEditor.


SQLEditor je aplikácia pre operačný systém Mac OS X, ktorá umožňuje skôr než databázu vytvoríme vizuálne a pohodlne si nakresliť jej ERM aby sme na nič nezabudli. Príjemným bonbónikom je potom celkom očakávaný export tabuliek priamo do databázy.

Základné okno je veľmi jednoduché a aplikáciu môžme používať ihneď. Popisy ikoniek (Add Table, Add Field, Add Comment a Delete Item) hovoria za všetko a veľká biela plocha vpravo je miesto, kde sa všetko modelovanie bude diať. Dôležitým ovládacím prvkom je tiež okno Inspector (ak sa vám neobjaví, použite ikonku úplne vpravo hore), kde môžme jednotlivým objektom priradiť ďalšie vlastnosti, či už súvisia priamo s databázou (vlastnosti tabuliek a jednotlivých polí) alebo s našim pohodlím (farby a komentáre).

Relácie medzi jednotlivými tabuľkami vytvoríte jednoduchým drag&drop medzi príslušnými poľami tabuliek, pričom okno Inspector nám automaticky ponúkne ďalšie možnosti pre danú reláciu.

Kreslenie

Pod položkou Preferences skrýva táto zdanlivo nenápadná aplikácia slušný arzenál ďalších nastavení z ktorých sú z hľadiska SQL zaujímavé najmä záložky Export, Datatypes a Database ponúkajúce možnosť prispôsobenia prostredia s ohľadom na použitý typ SQL syntaxe/databázy.

Kreslenie je síce veľmi pekná a príjemná vec, ale ak by som mal potom výsledky svojej práce manuálne prekladať do SQL príkazov tak to by som si tie diagramy rovno mohol kresliť na papier. Aj preto som od tejto aplikácie očakával najmä export výsledného modelu priamo do databázy a nesklamal som sa. Najprv však treba zablúdiť na stránku http://www.malcolmhardie.com/support/sqleditor/database-drivers.html a stiahnuť si JDBC driver pre konkrétny typ databázy a tento potom skopírovať do adresára /Library/Java/Extensions/ ak ho chceme dať k dispozícii aj iným programom na počítači alebo /Library/Application Support/SQLEditor/JDBC Drivers/ ak ho chceme sprístupniť len SQLEditor-u. Ja osobne som vyskúšal export do MySQL databázy na localhost-e a nemal som s tým žiadny problém. Pokiaľ ste si svoj model navrhli naozaj dobre, končíte v tomto momente prácu s aplikáciou SQLEditor a štartujete vaše obľúbený editor zdrojového kódu.
SQLEditor stojí 79 alebo 349 dolárov podľa toho či ide o licenciu pre jeden počítač alebo multi licenciu. Myslím si, že je to celkom slušná cena vzhľadom na to, koľko času môže takáto aplikácia ušetriť. A keď váhate tak si ju najprv skúste zdarma – budete mať na to 30 dní, čo je viac než dosť.

Inspector

Pre úplnosť dodávam, že SQLEditor nie je jediná aplikácia svojho druhu a ak by ste chceli, môžte skúsiť aj Power Architect, ktorá sa tvári ešte mocnejšie ako SQLEditor – ja som ju všaj zatiaľ nemal dôvod testovať.

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: