Rádio Junior ako ideálny babysitter

V dobe, keď nás blikajce obrazovky obklopujú zo všetkých strán a na každom kroku je pre rodičov čoraz väčšia výzva nájsť deťom bezpečné prostredie v ktorom by boli uchránené od týchto stroboskopických formátov. Prvým krokom je čoraz populárnejšie nevlastnenie televízie, teda aspoň vylúčenie klasických televíznych programov, ktoré slúžia primárne ako reklamná plocha. Pomedzi tieto vizuálne billboardy sa síce objaví aj zábava a ponaučenie avšak vybrať z toho niečo vhodné a hodnotné najmä pre detského diváka je veľký problém a nechať deti s touto "zábavou" osamote hraničí s nezodpovednosťou. Aj preto je opustenie tejto formy audovizuálnej zábavy možno skôr pohodlnosťou ako elitárstvom. Na druhej strane - pohodlnosť končí pri hľadaní alternatívnych zdrojov rozptýlenia pre deti. A ako jedna z najlepších možností je práve Rádio Junior.

Digitálne okruhy RTVS som poznal dávno predtým, než som sa stal rodičom avšak prirodzene sa obmedzovali na Devín a Litera. Prvé z nich ponúka hudobné žánre, ktoré bežne v rádiu nezačujete, druhé spomenuté sa zase venuje, ako je jasné z názvu, literatúre. Pri ich "ladení" som si ale všimol aj iné stanice a keď som už ako rodič hľadal niečo na počúvanie pre deti, z podvedomia zaznel, najprv celkom nesmelý, výkrik: "Rádio Junior!"

Spočiatku som to považoval len za detskú verziu bežného rádia - pesničky pre deti a pomedzi to nejaká rozprávka. Ono to tak v zásade aj je, ale Rozálii Vlaskovej, redaktorke a dramaturgičke rádia by som krivdil, keby som vysielaciu štruktúru zúžil len na toto. Samozrejme, že pesničky a rozprávky tvoria jadro vysielania, ale nie je to len tak šmírom-šmárom namixované.

Celým vysielaním nás sprevádza dvojica moderátorov - Rozália Vlasková a jej veselý kamarát, maskot rádia, Breptík. Spoločne každý blok programu nielen uvedú, pričom nezabudnú povedať od koľkých rokov je vhodný, ale na konci aj robia niečo ako rozhlasové titulky - vymenujú tvorcov i hercov, dátum vzniku, atď. Je to maličkosť ale pri výchove poslucháča - konzumenta kultúry veľmi podstatná. Poďme ešte k Breptíkovi - hlas mu požičiava Ondrej Lenárth a výraznou vlastnosťou tej postavy je, že sa takmer v každej vete preriekne. Oceňujem nielen to aké nápadité bývajú skomolené slová, ale aj to, že tam tento element vôbec je - dodáva to postave význam a celému moderovaniu šmrnc. Navyše mám pocit, že tieto slovné hračky majú aj výchovný, či dokonca edukatívny rozmer a pomáhajú deťom pri objavovaní zákutí materinského jazyka.

Ako hudobník som podvedome hodnotil výber hudby pre deti. Ten má na starosti Karin Rumanová, dramaturgička, ktorá pracuje aj v rádiách Litera a Devín a ak ich poznáte tak vám bude jasné, že ani hudba pre deti sa tu meobmedzuje na komerčne prefláknutých interpretoch detských pesničiek. Kde-tu sa, samozrejme, objaví aj Spievankovo alebo Smejko a Tanculienka, rozhlasový archív je našťastie omnoho bohatší a tak môžete počuť Petra Nagya, Darinku Rolincovú, Toddler Punk, Mira Jila, piesne Daniela Heviera a mnoho mnoho ďalšieho. Karel Plíhal sa onehdá posťažoval, že všetky pesničky pre deti majú len dve špecifiká - sú veselé a sú o zvieratkách. On to samozrejme myslel s humorom, aby uviedol detské blues, ale ono je to pravda. Pesnička pre deti nemusí byť vždy len pesnička napísaná pre deti. A ako sa zdá, hudobná dramaturgička rádia Junior by so mnou súhlasila.

Rádio Junior vyrába aj svoje vlastné relácie. Ja som postrehol najmä správy pre deti, čo beriem ako smerovanie k tomu aby si deti všímali aj veci verejné, veci, ktoré sa dejú okolo nich. Z času na čas príde za mnou dcéra a povie mi, že musíme zistiť odpoveď na takú a takú otázku a poslať ju do rádia Junior. Páči sa mi aj takáto interakcia a najmä to, že tie deti k nej očividne vedia aj motivovať. A to je na tom to najlepšie. Že keď to rádio deťom pustím, nemusím pri ňom stáť a dávať pozor, čo tam (ne)zaznie. Je to taký z výchovného hľadiska veľmi dobrý babysiter. A nielen výchovne, ale aj hodnotovo. Často svoje vysielanie venujú nejakej aktuálnej udalosti alebo výročiu - spomínam si napríklad 17. november alebo udeľovanie ocenení Biela vrana. A to je niečo, za čo si tvorcovia rádia Junior zaslúžia poklonu. Až sa pri dnešnom hodnotovom marazme obávam, či to niekomu nezačne prekážať.

Rádio Junior môžete počúvať na internete, cez aplikáciu RTVS alebo cez DAB+ vysielanie.
 

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach:
Súvisiace odkazy

Rozprávky o Líze a jej nevidiacej kamarátke Mimi odvysielala RTVS ako večerníček v roku 2013. Neskôr vyšli aj ako rozhlasové rozprávky a aj krásne ilustrované knižky.

Ďalšie príbehy dvoch nerozlučných kamarátok, z ktorých jedna vidí a druhá... vlastne tiež, len trochu ináč. ;-) Príbehy v ktorých neexistuje hranica medzi skutočnosťou a fantáziou sú podporené nádhernými ilustráciami Kataríny Kerekesovej, Borisa Šímu a Ivany Šebestovej.

Chcete tričko s Bertíkom? Nejaké ešte sú k dispozícii!

Výborný rozhovor s redaktorkou a dramaturgičkou Rádia Junior, v ktorom sa o ňom (aj o nej) dozviete ešte oveľa viac informácií.