Podrazil WebSupport programátorov?

Spoločnosť WebSupport prednedávnom oznámila spustenie nového produktu, pomocou ktorého je možné naklikať si (tzn. vytvoriť bez znalosti programovania) vlastnú webovú stránku - od tých jednoduchých, až po elektronický obchod. Keďže je táto spoločnosť, ako najväčší poskytovateľ webhostingu, významným obchodným partnerom mnohých programátorov webov, vzniesla sa na ich adresu istá vlna kritiky. V nej sú obviňovaní z toho, že svojim zákazníkom (ktorých základňu tvoria práve tí programátori) vlastne berú prácu, pretože ak si budú môcť ľudia jednoducho vytvoriť webovú stránku, nebudú viac programátorov potrebovať.

Istú logiku to má, napriek tomu si myslím, že tá kritika nie je namieste. Takéto nástroje sú určené pre naozaj veľmi jednoduché weby, ja im hovorím aj weby za dvacku. Myslím tým projekty, kde si realizátor vystačí s bežným CMS (WordPress, Drupal, Joomla!...), pár prídavnými modulmi a voľne dostupnou grafickou témou. Celý web teda vykliká, klávesnice sa ani nedotkne, v najkrajnejšom prípade možno upraví pár riadkov v CSS štýle podľa toho ako mu to poradia na StackOverflow. Ťažko tu hovoriť o programovaní, ešte ťažšie o programátoroch a myslím si, že WebSupport nám ostatným robí veľkú láskavosť tým, že nás ich zbaví. To by sme mali.

Dôležitá poznámka: WebSupport kdesi medzi riadkami v diskusiách na Facebook-u naznačil aj to, že táto nová služba môže byť prínosná aj pre programátorov - ak dostanú jednoduchú zákazku, nemusia inštalovať WordPress (a každý týždeň ho plátať), prípadne písať CRUD-y v nejakom obľúbenom frameworku, ale naklikajú to v tomto nástroji. Pozor na to. Skúsenosti nám hovoria, že každý projekt má tzv. ešte-túto-drobnosť fázu a dám ruku do ohňa za to, že v drvivej väčšine prípadov to už bude tesne za hranicami toho, čo websuporťácky nástroj dokáže. Potom už bude neskoro lamentovať nad Murphyho zákonmi keď budete celý, takmer hotový web, prehadzovať do obľúbeného CMS, pretože tam túto "drobnosť" doprogramujete modulom na 5 riadkov a nadávať si, že ste to mali takto spraviť hneď. A túto prácu vám, samozrejme, nik nezaplatí. Dávajte si pozor. Spoločnosti WebSupport držím palce s novým projektom a prajem veľa spokojných zákazníkov. Sám som zvedavý, čo sa z toho časom vyvrbí.

Vyskúšajte si demoverziu produktu.

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: