Keď pominú Gorily, postačí aj SOZA.

Obyčajne viem takéto veci predýchať, ale toto je ľudská blbosť obludných rozmerov, preto som k tomu musel niečo napísať aj ja: Zo začiatku veľmi heslovito aby bolo všetko všetkým jasné: Nemám rád SOZA. Napriek tomu že mi ako muzikantovi už pár drobných priniesla, ani divá sviňa nevie ako to tam funguje, je to mimoradne netransparentná organizácia. Nechcem sa jej ani týmto článkom zastávať. Vladimír Repčík sa správa ako slon v porceláne. Je mi ho ľúto. Pravdepodobne sa snaží zlepšiť obraz tejto organizácie v očiach verejnosti ale výsledkom je presný opak. A teraz niečo čo asi nečakáte, také rozuzlenie: SOZA má na poplatky za verejné prezentovanie hudby na stužkovej nárok, zákon je na jej strane.

Keď tam bude dídžej smažiť Elán, tak za ten Elán treba zaplatiť SOZA. Keď tam bude smažiť čokoľvek iné, takisto za to treba zaplatiť. Keď tam budú dievčence tancovať na hudbu od Madonny, treba to zaplatiť. Tu vôbec nejde o to či je táto akcia verejne prístupná alebo nie, je verejná v zmysle že sa na jednom mieste nachádza veľa ľudí a je úplne jedno na základe čoho sa tam tí ľudia ocitnú. Nakoniec - na diskotéku sa tiež v istom zmysle slova nemôže prísť pozrieť ktokoľvek ale len ten, kto si zaplatí. To, že pán minister vyjadril názor, opakujem, názor, že za stužkovú by SOZA vyberať poplatky nemala, opakujem, nemala, je stále len jeho názor (opakujem: názor). A, samozrejme, prachsprostý populizmus. Že sa toho chytilo SME a čitateľom to tlmočí ako že SOZA poplatky vyberať nesmie, je hrubé nepochopenie reči a len ďalšie zbytočné rozpútavanie nenávisti voči SOZA. To, že sa SOZA týchto poplatkov vzdala, nie je priznanie si jej chyby (zákon je na jej strane), ale obyčajná rezignácia.

Ja osobne by som na mieste pána Repčíka dal výpoveď i za cenu že by som mal ísť predávať hranolky do mekáča. A teraz niečo ešte šokujúcejšie: muzikanti potrebujú SOZA. Aj tým amatérskym kapelám, ktorých názvy ste nikdy ani len nepočuli, príde za občasné hranie v rádiu a na festivale ročne pár desiatok až stoviek eur. Nie je to žiadne bohatstvo, ale príjemne to pohladí ego a je si za čo kúpiť nové struny. To, čo je skutočne zlé, je ten autorský zákon a spôsob akým funguje SOZA. Ak chce pán minister naozaj pomôcť, treba zmeniť zákon. Ak chce pomôcť pán Repčík, treba transparentnejšie ukázať ako SOZA narába s prostredkami, ktoré vyzbiera. Fullstop. Akurát neviem či už nie je neskoro, lebo ľudská blbosť obludných rozmerov už organizuje demonštrácie a petície za rušenie SOZA a ja neviem ešte aké kraviny... Nuž, každý sa musíme nejako realizovať, a najlepšie tak, že netreba premýšľať, že stačí len hodiť kameň.

PS: Kauzy s poplatkami za videá z YouTube a za spievanie ľudových pesničiek sú, samozrejme, mimoriadne hlúpe prešľapy SOZA.

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: