Filmový tip na predĺžený víkend: Betónová záhrada

Knižka Betónová záhrada od britského autora Iana McEwana je jedným z najlepších diel ktoré som kedy čítal. Príbeh štvorice detí, ktoré sa po smrti oboch rodičov musia vyrovnávať so spleťou inštinktov, morálnych diliem a vášní je plný prekvapivých momentov. Je veľmi krehký ale ťažký a absurdný zároveň - chvíľami túžite pohladiť a objať filmové postavy, hneď na to zase odvrátiť svoju tvár niekam inam. Autor situoval celý príbeh do ošarpaného domu kdesi na nehostinnom betónovom predmestí, čo ešte viac pridá na odcudzení štvorice sirôt, ktoré si úzkostlivo chránia svoj svet ako i tajomstvo ukryté v betónovom kvádri v pivnici. Keď ku koncu knihy prostredníctvom postavy "zvonku" nadviažu nitky s okolitým svetom, príbeh speje k neodvratnému koncu.

Že má toto skvelé dielo aj svoju filmovú adaptáciu som sa dozvedel úplnou náhodou keď som zazrel ono DVD na bratovom stole (ktorý ho tiež kúpil náhodou - ako lacné DVD, netušiac čo kupuje). Bol som mierne skeptický, pretože predchádzajúca adaptácia iného literárneho dielka (John Fante: Ask the Dust) ma nie celkom uspokojila (teda neuspokojila tak ako knižka). Ale bol som zároveň veľmi zvedavý.

Tohle je hodně silný, i když sledovat takovej film je psychicky docela náročný. Obrazově vytříbenej snímek plynoucí v pomalým tempu, plnej působivých scén a s dotaženým stylem. Prostředí domu na periférii i jeho postindustriální okolí dokonale souzní se zamlženou, lehce snovou atmosférou, která výborně koresponduje s obtížně uchopitelnými motivy filmu. Velkej film. (komentár užívateľa francis na csfd.cz).

Film Betónová záhrada (The Cement Garden) britského režiséra Andrewa Birkina je vskutku obdivuhodnou adaptáciou literárnej verzie. Doslova v ňom žiari nádherná Charlotte Gainsbourg, mimochodom režisérova neter (jej mladšieho brata hral vo firme režisérov syn Ned). Dom je vo filme presne akoby som si ho predstavoval pri čítaní knihy - stojac osamotený v na kraji industriálneho predmestia. Bizarnosť scén je umocňovaná skvelou hudbou Eda Shearmura, zakázaný erotický nádych horúcim slnkom a rozohriatym betónom. Nie je to film na romantické chvíle vo dvojici, oddych po dobrom obede, či večeri. Je to film na poriadny kultúrny zážitok až šok a silné prežívanie.

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: