Na gramatické a štylistické opravy a úpravy textu jedine s Červeným perom!

Jedným zo zlatých pravidiel úspešného podnikania je robiť to, čo vás baví a to, v čom ste dobrí. Som si takmer stopercentne istý že presne na toto myslela aj Monika Zbínová (@monicqa), keď sa začiatkom tohto leta (2011) rozhodla spustiť svoj vlastný internetový startup cervenepero.sk. A v zmysle uvedeného pravidla išla na to z oboch strán - ako "slovenčinárka" pozná zákutia sloveského jazyka a vie skrotiť text nielen po gramatickej ale i po štylistickej stránke. A zároveň od tejto činnosti odbremení vás, milí jej budúci zákazníci, takže sa môžte naplno venovať tomu, čo je blízke a čo ide vám.

Monika je, aspoň čo mám odpozorované z jej aktivítprezrádzajúcich (ja som zase dobrý vo vynaliezaní nových slov!) tweetov, veľmi akčný človek. V tomto duchu prebehol aj štart jej projektu - jeden nápad, jeden výkrik v sociálnej sieti, jeden zdieľaný dokument a more pripomienok ochotných "okoloidúcich". Po čase Monika tento dokument učesala, zohnala schopných programátorov a cervenepero.sk je v týchto dňoch pár dní pred štartom. Cervenepero.sk teda nie je žiadne indiánske meno, je to nástroj na objednávanie gramatických i štylistických korektúr textov. Celý proces prebieha on-line, je teda oproti zväčša ťažkopádnej komunikácii s veľkými agentúrami omnoho svižnejší (a lacnejší). V praxi to funguje veľmi jednoducho - nakúpite si kredity, ktorými neskôr platíte za služby. Prostredníctvom webového rozhrania nahráte svoj text a systém vám oznámi koľko bude oprava stáť a kedy (najneskôr) bude hotová. Po skončení korektúry si opravený dokument jednoducho stiahnete. Na tomto mieste je ešte potrebné dodať, že Monika prostredníctvom svojej spoločnosti Monicqa Publishing poskytuje aj služby súvisiace s úpravami vzhľadu dokumentov, ale neviem na koľko a či je toto súčasťou projektu cervenepero.sk.

Keďže profesionálne vyzerajúce a gramaticky i štylisticky korektné dokumenty sú vizitkou každej spoločnosti, nie je na škodu mať odkaz na cervenepero.sk poruke. Ak sa radi aj sami niečomu priučíte, tak odporúčam sledovať tweety @cervenepero, kde Monika pravidelne uvádza na pravú mieru niektoré všeobecne zažité chyby pri používaní nášho materinského jazyka. Ja prajem Červenému peru aby sa mu darilo a ak by som mal subjektívne vyjadriť ako tomu projektu verím tak napíšem len toľko, že je mi ľúto, že som sa ho kvôli mojej zaneprázdnenosti nemohol zúčastniť aktívnejšie. Som ale presvedčený že Monika šikovných ľudí našla a tak sa o pár dní môžme tešiť na ostré spustenie ďalšej originálnej a užitočnej služby na slovenskom internete. Tento text je (okrem iného) aj ospravedlnením za to, že si jeho autor dovolil v istej internetovej diskusii síce jemne, ale neuvážene zapochybovať nad gramatickými schopnosťami autorky projektu. Hanba mu (autorovi, nie textu)! :-)

Publikované dňa
Zaradené v kategóriach: